Ask Plafond 28cm IP44, Vit
Ask Plafond 28cm IP44, Vit
Ask Plafond 28cm IP44, Vit
  • Ask Plafond 28cm IP44, Vit
  • Ask Plafond 28cm IP44, Vit

Ask Plafond 28cm IP44, Vit

rating Inga omdömen
25-709

289 kr

(inkl. moms)

Leverans inom 7-14 dagar

Liknande produkter

Ask plafond, från danska Nordlux, är en LED-plafond med stomme i vit metall och kupa i vit plast. Med sin IP44-klassning passar denna takplafond utmärkt för användning i badrummet men även utomhus, så som i carporten.

Du monterar Ask genom att skruva bottenplattan direkt mot underlaget och fäster sedan kupan i bottenplattan. Lampan ansluts med fast installation bakifrån. 

Denna plafond har inbyggd ljuskälla i LED som inte utsöndrar värme, har låg energiförbrukning och väldigt lång livslängd. Med sin ljusstyrka på 1050 lumen (12W LED) får du ett ljussken som motsvarar ungefär en traditionell glödlampa på 100W. Ljuskällan har en uppskattad livslängd på minst 30000 timmar (minst 20000 tändcykler) och med sin färgtemperatur på 3000 Kelvin avger den ett vitt ljussken. 

Ask är inte bara en funktionell plafond, den har även utförande i högsta kvalitet! Därför ger Nordlux dig hela 5 års garanti på plafondens inbyggda ljuskälla i LED.  

Badrumsbelysning IP-klass

När det är dags att välja belysning till ditt badrum finns det ett par saker du måste tänka på. Det absolut viktigaste är att välja en badrumslampa med rätt IP-klass så den är godkänd för våtrum. 

Vad är då IP-klass? IP-klassning på en belysningsarmatur beskriver hur tät och tålig den är och IP-klassning består alltid av två siffror, exempelvis IP21. Första siffran, 2:an i detta fallet, beskriver hur tät armaturen är mot smuts och damm. Andra siffran, 1:an i exemplet ovan, anger hur pass vattentät armaturen är. Det är alltså andra siffran som anger hur pass vattentät lampan är oavsett vad första siffran visar. Med andra ord så är en lampa med klassning IP44 mer vattentålig än en med klassning IP51.  

Första siffran (dammskyddet) mäts på en sifferskala mellan 0 (oskyddat) till 6 (dammtätt). Andra siffran (vattenskydd) mäts mellan 0 (oskyddat) till 8 (vattentät nedsänkt i vatten). Läs varje siffras betydelse här. 

Badrumsbelysning för vägg och tak har oftast IP-klass från IP21 till IP44, beroende på vilken zon i badrummet lampan ska placeras i. Eftersom badrummet är ett våtutrymme förekommer både direkt vattenutsatthet men även fukt som påverkar elen i rummet. Därför är våtutrymmet indelat in i 3 zoner som vardera märks med respektive lägsta IP-klass som får lov att användas, se bild nedan.

IPzoner Badrum

I Zon 1 och 2 måste armaturerna vara fast installerade. Klasserna inom parentes får användas då armaturer av isolermaterial (t.ex.porslin) används och då ljuskällan helt är skyddad mot vattenstänk (t.ex. med kupa).

Det som kom till i de senaste Elinstallationsreglerna från 2009 var att zonerna numera begränsas på höjden till 2,25 m (eller duschhuvudets placering om den är högre) jämfört med tidigare när rummets takhöjd satte gränsen ovan. Detta innebär att du numera kan placera lägre IP-klasser ovanför 2,25m i zoner med högre klassificering.

T.ex. kan du numera använda IP20 i Zon X på belysning utförd i isolermaterial (ex.porslin) och som har en kupa som helt omsluter ljuskällan. Likaså kan du ha IP21-armaturer i tak ovan dusch – men det rekommenderas dock ändå allmänt att IPX4 (t.ex. IP44) används. För placering av belysning och elektriska apparater i zon 1 finns fler krav. Det som oftast är besvärligast är att materiel ”ska vara avsedd att monteras i zon 1 enligt tillverkarens anvisning”. Det är alltså viktigt att veta att det inte enbart räcker med IP44 alla gånger. Källa: Badrumsdrömmar.se

Till sist:

Rådgör alltid med din elektriker och låt alltid elinstallationer utföras av behörig elektriker! 

Klicka här för att lämna ett omdöme

Nordlux

Sedan Nordlux startade, i slutet på -70 talet, har målet varit att producera och tillverka kvalitetsprodukter inom belysning till attraktiva priser. Huvudkontoret finns fortfarande kvar i danska Aalborg och Nordlux lampor säljs idag över hela världen. I deras sortiment hittar du lampor för både inom- och utomhusbruk, i stilren dansk design med utförande i hög kvalitet till bra pris. Som del av koncernen finns även varumärket Design for the People.

Diameter (cm)
28 cm
Djup (cm)
9,5 cm
Effekt (Watt)
12W
Ljusflöde (Lumen)
1050 lm
Spänning (Volt)
230V AC
Montering
Skruvas upp
Anslutning
Fast Installation
Energiklass
A+
Kapslingsklass
IP44
Garanti
2 år
Färgkategori
Vit
Ljuskälla
Inbyggd LED
Material
Metall/Plast
Dimbar
Nej
Färgtemperatur
3000K
Livslängd
30000 h
Färgåtergivning
80Ra
Spridningsvinkel
120°
Glaskolv
Opal
Isolationsklass
Klass I (Kräver jord)