Hitta rätt Pisellolampa

Att hitta rätt modell på pisellolampor med push in sockeln kan vara svårt då det inte finns någon standard på hur sockeln är utformad.

Enklaste sättet är att först ta reda på hur många volt och watt pisellolampan ska vara. Det står oftast skrivet på en märkning på slingan eller ljusstaken, alternativt på transformatorn. Ifall det inte står något och det inte finns någon transformator kan man räkna antalet lampor och dela 230 med det antalet. Ta sedan den närmsta volten över svaret, tex 230V / 35st lampor = 6,6V närmsta volt upp är en 7V lampa. Hur många watt lampan är på är inte lika viktigt utan bestämmer snarare hur starkt det ska lysa. Ifall det finns en transformator får man dock inte överstiga det totala antalet watt som den är specificerad för.

Nästa steg är att att jämföra hur lampan ser ut med bilden på den som stämmer överens med rätt volt och watt för att hitta rätt sockel. Ifall man inte hittar korrekt sockel men rätt specifikation går det ofta att flytta över själva glaslampan till befintlig plastsockel genom att böja ner metalltrådarna och dra ut glaslampan.

Många pisellolampor med Push in sockel är utgående och flera populära modeller är redan slutsålda och tillverkas inte längre.