Är du på jakt efter en vacker adventsljusstake som ska pryda dina fönster i jul? Hos oss på Ljustema hittar du ett stort urval av adventsljusstakar från från de allra största varumärkena inom julbelysning, Star Trading, PR Home och Konstsmide m.fl. Vi har massor av olika variationer på adventsljusstakar i olika material och färg, allt från traditionella och klassiska adventsljusstakar till moderna och stilrena adventsljusstakar. Variera gärna med en härlig julstjärna för ännu högre mysfaktor! Oavsett val av adventsljusstake kommer du garanterat att förhöja julstämningen i hemmet och pryda ditt fönster med ett vackert ljus! Vi har även reservlampor till alla våra adventsljusstakar för en garanterat ljus jul!

Seden med adventsljusstake kom till Sverige under 1800-talets slut och fick stor spridning i landet. Den första adventsljusstaken bestod av fyra 4st stearinljus som representerade första, andra, tredje och fjärde advent. Vid första advent tände man det första ljuset längst ut på ljusstaken, andra advent tände man både det första och det andra och så rulla det på fram till den fjärde advent där alla ljusen var tända samtidigt. Effekten av att låta ljusen brinna på detta vis gjorde att ljusen bildades likt en trappa. Adventsljusstaken utvecklades sedan och fick en snarlik traditionell form bestående av sju ljus, en på topp och sedan tre ljus ner på var sida likt en trappa. Denna variant på ljusstake var oftast elektriskt och var menad att hålla tänd varje dag fram till jul.

Traditionen med den vackra adventsljusstake blev vanlig i Sverige under 1920- och 1930-talet.

Idag står en adventsljusstake i de flesta hem och fönster under vår mörkaste tid i December både för vacker dekoration och för många som en symbolik för - ett ljus i mörker, en tradition som fanns här innan kristendomen.