Tycker du att det är svårt att välja rätt LED-lampa? Är du en av de som tycker att det var mycket lättare att köpa en glödlampa förr när man enbart behövde ha koll på wattstyrka och sockel? Har du koll på vad begrepp som lumen och kelvin innebär? Vi hjälper dagligen kunder med att välja rätt LED-lampor för att passa önskemål och funktion och vi har full förståelse för att det inte är lätt att förstå och hålla reda på alla begrepp. Därför ska vi hjälpa dig att förklara vad de innebär och förhoppningsvis göra det enklare för dig att köpa LED-lampor framöver. 

Vad är det som är så bra med LED-lampor?

Det finns egentligen bara en enda anledning att inte välja en lampa i LED framför andra alternativ och det är om det inte finns en LED-lampa som motsvarar sin föregångare. Många modeller har redan slutat att tillverkas i något annat alternativ än LED men det finns fortfarande lampor som inte har någon ersättare i LED ännu. Detta gäller främst speciallampor som vissa lysrörsmodeller exempelvis.

Framförallt är fördelen med LED att det är mycket miljövänlig då de inte innehåller några skadliga ämnen så som bly, kvicksilver eller halogengas, och LED utger ingen ultraviolett strålning som kan skada omgivna material.

LED-lampor tänds till full styrka direkt, tål kyla och jämfört med en 25 watts traditionell glödlampa drar en motsvarande LED-lampa under 3 watt. Generellt sett sparar man då 90% på att byta ut en vanlig glödlampa mot en LED- lampa, 80% på att byta ut en vanlig glödlampa mot en lågenergilampa och 30% på att byta ut en vanlig glödlampa mot en halogenlampa.

Ljuskällor i LED är överlägset energisnålast och har avsevärt längre livslängd än sina föregångare.

Vad betyder Watt?

Watt (W) mäter endast energiförbrukningen och säger ingenting om hur mycket ljus en lampa avger utan enbart hur mycket energi den förbrukar.

Tidigare användes Watt för att beskriva hur starkt en lampa lyser, men idag - med ljuskällor i LED, används istället lumen för att ange hur starkt en lampa faktiskt lyser. En lampa med lågt Watt-tal och högt Lumen-tal drar alltså lite ström och avger ett starkt ljussken.

Då de flesta av våra kunder beskriver hur stark lampa de vill ha genom att referera till dåtidens watt så har vi valt att specificera alla ljuskällor på vår hemsida med informationen om hur starkt de lyser i gamla watt mätt. Detta innebär att i rubriken på alla våra ljuskällor står det först wattantalet i LED (alltså hur mycket ström den förbrukar) följt av ytterligare ett wattantal inom parentes. Det wattal som står inom parentes är alltså hur starkt lampan lyser i dåtidens watt. Exempel: LED-Lampa Päron, E14 2100K 65LM 0,8W(7W). Denna rubrik utläses på följande sätt; Detta är en LED-lampa i päronformad modell. Den har E14-sockel, en färgtemperatur på 2100 Kelvin, en ljusstyrka på 65 Lumen och den förbrukar 0,8W LED vilket motsvarar ungefär samma ljusstyrka som en 7 watts traditionell glödlampa.

Vad betyder Lumen?

Lumen (Lm) är det mått som talar om hur starkt en lampa lyser. Detta har alltså inget med hur mycket effekt (Watt) lampan förbrukar utan anger enbart lampans ljusstyrka. Hur vet man då vad som är lagom ljusstyrka i lumen? Nedan följer en liten guide som hjälper dig att förstå hur mycket lumen du bör ha för olika ändamål.

upp till 100 lumen

Alla ljuskällor, som är rundstrålande och som ligger runt 100 lumen ger ett relativt svagt ljus. Dessa används för trivselbelysning där själva lampan inte behöver avge någon större mängd ljus, exempelvis i en fönsterlampa, julstjärna eller en bordslampa med textilskärm – alltså en enbart dekorativ belysning som ska avge ett mysigt ljussken och används ungefär som dåtidens 15W glödlampor.

För ljuskällor som ger ett riktat ljus, som t.ex. en spotlight kan 100 lumen vara ett ganska kraftigt ljus om spridningsvinkeln är 23-35 grader. Det gör att en lampa på 120-130 lumen mycket väl fungerar bra som läslampa då ljusets spridningsvinkel är mindre så blir ljusstyrkan kraftigare.

runt 200 lumen

Här börjar ljusstyrkan bidra till att lysa upp mer i rummet. Fungerar bra i t.ex. en läslampa som inte har ett riktat ljus. Går bra att använda i armaturer för att lysa upp i mysbelysning där man inte vill ha ett allt för starkt ljus. Används ungefär som 25W glödlampor.

En spotlight med en smalare spridningsvinkel kommer att lysa kraftigt med ett ljusflöde på 200 lumen.

400-500 lumen

Här börjar vi tala om lampor som absolut lyser kraftigare och fungerar bra i taklampor och som allmänbelysning. De kan ersätta 40W glödljus.

700-800 lumen

Behöver du riktigt kraftigt ljus ska du satsa på lampor som ligger runt 700 lumen. Dessa kan användas som 60W glödljus, exempelvis i utebelysning eller i badrum/kök.

Vad betyder Kelvin?

Kelvin (K) används för att benämna färgen på ljuset. En bra regel att kunna är desto högre Kelvin desto kallare (vitare) ljus och desto lägre Kelvin desto varmare (gulare) ljus. Varmvitt ligger mellan 2700K-3000K. 4000K räknas som neutralvit och 2500-2100K räknas som extra varmvit. En traditionell glödlampa har en färgtemperatur på runt 2500K och en halogenlampa ligger runt 2700K.

Det är helt och hållet en smaksak vilken färg man önskar på ljuset men vi brukar rekommendera extra varmvitt för ren dekorationsbelysning, exempelvis bordslampor, fönsterlampor, julstjärnor etc då detta ljus uppfattas som varmare och mysigare. I taklampor, plafonder och badrumsbelysning rekommenderar vi varmvitt då det kan passa bättre med ett vitare ljus. Neutralvitt är vanligast i lysrör eller i miljöer där man vill ha ett skarpt, rent ljus som i källare, garage, förråd eller i gårdsbelysning.

I bordslampan nedan har vi tre ljuskällor med samma ljusstyrka men olika färgtemperatur. Från vänster med kallast ljus på 4000 Kelvin, i mitten varmvitt på 2700 Kelvin och längst till höger extra varmvitt med 2100 Kelvin. Vilken färgtemperatur tycker du bäst om?

Det är viktigt att komma ihåg att de tre begreppen ovan: Watt, Lumen och Kelvin är helt oberoende av varandra. Det första talar om hur mycket ström lampan drar, det andra hur starkt lampan lyser och det tredje vilken färg det är på ljuset. Detta innebär att du mer eller mindre kan skräddarsy en lampa som passar dina önskemål och behov. Du kan exempelvis använda lampor med olika färgtemperaturer för olika ändamål. Ännu en fördel med LED då dessa valmöjligheter inte fanns tidigare med glödlampor, halogenlampor eller med lågenergilampor! 

Nedan finner du lite förslag på populära ljuskällor och till vilka ändamål de passar bra. 

LED-Lampa Päron E14 2100K 65LM 0,08W(7W) 2-Pack

Detta är en päronformad LED-lampa som säljs i ett prisvärt 2-pack. Denna ljuskälla gör sig utmärkt i bordslampor, fönsterlampor och i julstjärnor där du vill ha ett svagare dekorationsljus. Med sin färgtemperatur på 2100K får du ett extra varmvitt ljussken med en dekorativ ljusstyrka på 65Lm. 

klicka här för att komma direkt till denna ljuskälla.

LED-Lampa Klot, Opal E14 4000K 470LM 4,7W(40W)

Om du gillade det neutralvita ljuset på bilden ovan med bordslampan så är detta en perfekt LED-lampa för dig. Denna ljuskälla har en färgtemperatur på 4000K och det opalvita glaset gör att du får ett jämt och fint ljus genom exempelvis textilskärmar eller glaskupor i opalglas. Med sin ljusstyrka på 470 lumen avger den ett lite starkare ljus som passar i en golvlampa eller bordslampa där du vill ha lite mer styrka än enbart ett dekorationsljus.

Klicka här för att komma direkt till denna ljuskälla.

LED-Lampa Normal, E27 2700K 810LM 6,5W(60W)

Behöver du ersätta en 60W Halogenlampa? Då är denna LED-lampan perfekt då den har en ljusstyrka som motsvarar ungefär 60W och en färgtemperatur på 2700K. Med sin stora sockel (E27) passar den bra i de flesta armaturer både för tak, vägg och golv och du får ett bra ljussken där du behöver det som mest.

Klicka här för att komma direkt till denna ljuskälla.

Vi är stolt återförsäljare av ljuskällor från bland annat Star Trading och är du sugen på att fördjupa dig ännu mer och få ytterligare information om vilken ljuskälla du ska välja så rekommenderar vi deras informativa guide: Lampguiden, som du hittar genom att klicka här.