En bra ljussättning kan trolla fram de mest fantastiska effekter i din trädgård! Det skapar både en mysig atmosfär och ger en känsla av trygghet. Eftersom vi har många mörka månader i vårt härliga land fungerar en bra trädgårdsbelysning både för funktion och som stämningsskapare. I detta inlägg bjuder vi på inspiration och tips på hur du ska tänka när du ska belysa din trädgård.

Var och hur börjar man då när man ska planera och börja ljussätta sin trädgård? För många kan det kännas svårt och som ett stort projekt att planera och att belysa sin trädgård. Det absolut viktigaste du ska ha med dig i bagaget är att det finns inga regler och det kan inte bli fel om du testar dig fram, det viktigaste är att våga prova! Om du har en stor trädgård så behöver du inte känna att du måste planera hela samtidigt, börja i en liten del av trädgården och bygg sedan vidare. Välj exempelvis ut en rabatt, några träd eller en trädgårdsgång och börja med det. När dessa lamporna är på plats kan det vara lättare för dig att se hur och var du vill fortsätta.

Våren är egentligen bästa tiden om du ska göra installationen själv. Då har du gott om tid på dig att planera och göra ändringar. Dessutom har träd och buskar inte fått för mycket lövverk och då är det lättast att se hur ljuset sprids i trädgården. När du ljussätter din trädgård är det bra att tänka på att den ska fungera året om. Exempelvis kan grönskan i ett träds lövverk bli mycket vackert med ljussättning från markstrålkastare som riktas mot både stam och krona. På vintern faller löven bort och då upplevs trädet annorlunda då trädets grenverk och stam istället blir framträdande.

Som ett första test rekommenderar vi att du går ut en kväll när det börja skymma, ta med en lång förlängningssladd och experimentera genom att flytta runt armaturerna. Titta från många olika vinklar och känn dig för. Grundregeln är att ljuset inte ska vara bländande, det gäller både för dig själv och för grannen! Notera hur skuggorna faller olika när du flyttar armaturerna. Variera genom att lysa upp detaljer på huset eller träd, rabatter och objekt i trädgården. När du placerat ut lamporna och känner dig nöjd är ett tips att även gå in och titta ut genom fönstret. Ljussättning utomhus är även viktig för stämningen inomhus! Dubbelkolla så att inget bländar in genom fönster och glaspartier.

Luna och Luminus från Lightson är exempel på två enkla armaturer som kan vara bra att ha med sig ut att testa med. Dessa kan du enkelt flytta runt och sticka ner i jorden med medföljande markspett.

När det kommer till att belysa träd och buskar finns det mängder av armaturer som funkar bra, tyvärr finns det dock ingen "universallösning" som passar alla träd. Vilken armatur du ska välja beror på hur stort trädet är, både hur högt och hur brett samt vilken effekt du önskar. Vill du att stammen ska belysas? Eller vill du ha ljus ända upp i trädtoppen? Önskar du en svagare dekorationsbelysning eller vill du att trädet ska belysas ordentligt och bli riktigt framhävt?

Du kan välja att belysa träd rakt underifrån med en nedgrävd markspotlight, med en markspotlight får du ett kraftfullt, riktat uppåtljus som ger en härlig ljuseffekt på stam, grenar och på undersidan av trädkronan. Fördelen med nedgrävda markspotlight är att de inte är i vägen för gräsklippning och snöskottning! Hos oss hittar du markspotlights i olika styrkor, både 230V och 12V för nedgrävning. 

Vill du inte belysa direkt underifrån så är en spotlight på markspett ett annat alternativ. Dessa kan du enkelt placera efter eget önskemål och justera ljusets riktning genom att vinkla lamphuvudet efter behov. Har du ett större träd rekommenderar vi att du sätter två eller flera markspotlights snett framför trädet med några meters mellanrum, så att hela trädet får ljus. Är trädet väldigt högt och du önskar ljus uppe i trädkronan rekommenderar vi att du placerar en markspotlight med spjut direkt i marken för att belysa stam och kompletterar med en eller flera spotlights på höga markspett. Utöver Luna och Luminus från Lightson, som vi tipsade om ovan, så har vi ett stort utbud av markspotlights från bland annat Konstsmide och SLV by Bellalite som du hittar här.

När du ska belysa trädgårdsgångar eller din uppfart vill vi visa några exempel som sprider ett vackert och välkomnande ljus. Tänk på att inte sätta pollare eller lampor som lyser rakt uppåt på trädgårdsgångar då dessa kan uppfattas som bländande. Välj istället en armatur som belyser marken och har en ljusspridning nedåt och åt sidorna så du ser gången där du går/kör för bästa resultat. Utöver pollare fungerar även markspotlights som avger ett indirekt ljus utmärkt till att belysa gångar och uppfarter. Förslag på detta är bland annat Bohus och Tellus från Malmbergs. Hur tätt du placerar lamporna är en smaksak och det varierar, detta beror dels på vilken ljusspridning (spridningsvinkel) lampan har och hur starkt den lyser, om du endast ska ha lampor på en eller på två sidor om trädgårdsgången etc. Allt från en till tre meters mellanrum brukar vara lagom beroende på vilken armatur du väljer. Rådgör med din elektriker på plats för bästa resultat. Nedan ser du inspirationsbilder på pollare från Konstsmide samt markspotlights med indirekt ljus från Malmbergs.

Var inte rädd för att leka och experimentera med färgat ljus och färgtemperaturer i olika vitt ljus. En björk eller en sten är till exempel vacker i ett kallvitt ljus medan en matplats eller loungegrupp gör sig väldigt fint och ger en mysig och inbjudande känsla i ett varmare vitt sken. Med lampor som skiftar i färg (RGB) kan du skapa stämningsfulla effekter och anpassa ljusets färg efter önskemål. Vi rekommenderar inte att du fyller din trädgård med endast färgskiftande lampor då detta kan ge ett väldigt rörigt intryck men i små doser ger färgklickar en riktigt härlig effekt! Exempelvis dessa färgskiftande klot från Star Trading, en färgväxlande poollampa eller en färgskiftande strålkastare mot ett träd eller mot fasaden blir en riktig stämningshöjare i din trädgård!

Testa dig fram

Investera i några testlampor och provlys din trädgård innan du bestämmer dig.

Känn ingen press

Ha roligt och kom ihåg att det inte finns några regler. Du behöver inte belysa hela trädgården på en och samma gång. Fokusera först på de mörkaste partierna och ta övriga efterhand.

Skapa spänning och variation

Blanda olika typer av armaturer så som pollare, spotlights, ljusslingor och väggbelysning. Välj armaturer med omsorg och placera inte pollare som lyser uppåt längs en gång eller uppfart. Armaturer som sprider ljuset uppåt passar bäst i rabatter för att lysa upp t ex träd och buskar. Lek med färgad belysning för stämningsfulla effekter.

Glöm inte bort mörkret

Sätt inte för mycket belysning eller för tätt mellan lamporna. Utan mörka partier mellan armaturerna framträder inte ljuset på bästa sätt. Det är mörkret mellan ljuskällorna som skapar effekten och framhäver ljuset.

Dela upp trädgården i olika rum

Fundera på vad blicken fastnar på i de olika "rummen" och ljussätt detta. Kanske är det ett träd eller växter som ett vackert gräs, en mur, ett staket eller en stor sten. På så sätt får du bästa effekt.

Tänk på blickfånget inifrån

Titta ut genom fönster och glaspartier. Ljussättning utomhus är viktigt för stämningen även inomhus!

Ta hjälp av din elektriker

Är du osäker på installationen så ta alltid hjälp av en behörig elektriker. Elektrikern kan även ge dig tips och råd, på plats, om vilket avstånd du ska ha mellan lamporna för att få bästa resultat just i din trädgård.

Komplettera din trädgård

 Med härlig dekorationsbelysning i form av ljusslingor, solcellslampor, taklampor, golvlampor och bordslampor får du en riktigt härlig atmosfär och samtidigt en mysigt upplyst och inbjudande utemiljö att spendera mycket tid i!

Kom ihåg underhållet

Ha som rutin att titta över kablage, strömbrytare och lampor då och då. Rengör armaturerna två gånger om året för bästa ljuseffekt och livslängd. Låga armaturer blir gärna smutsiga när det regnar och jord eller gräsklipp stänker upp. En snabb avtorkning med trasa räcker gott och håller ljuseffekten på topp! Om du har pollare där du måste lossa skruvar för att komma åt att byta lampa eller rengöra glas, mår dessa skruvar bra att oljas en gång om året. Extra viktigt om du bor på utsatt läge vid exempelvis havet. Symaskinsolja funkar bra till detta.

 Behöver du hjälp att hitta rätt produkter till just din trädgård så kontakta vår duktiga kundtjänst så hjälper vi dig gärna. Du når oss via mail kundtjanst@ljustema.se eller via telefon 042-72 224.