Ett trädäck i trädgården blir en funktionell och mysig samlingsplats för nära och kära, runt ett matbord, i solstolar under varma sommardagar eller för häng i en skön loungegrupp. Oavsett hur du ska möblera ditt trädäck så är det väldigt viktigt att du inte glömmer bort belysningen! Med bra belysning i ditt trädäck skapar du både en funktionalitet och höjer mysfaktorn. Och nej, det är inte svårt att belysa ett tralldäck. Vi har belysningssystem som är så enkla att installera att du inte behöver ringa en elektriker!

När det kommer till belysning i själva trädäcket så har vi främst två olika system från två olika leverantörer, som vi rekommenderar. Anledningen till att vi rekommenderar dessa två är för att båda systemen är utbyggbara samt har många olika armaturer som i princip kommer täcka hela din trädgårds belysningsbehov. Båda systemen är dessutom av väldigt hög kvalitet och har extremt lång livslängd. Lightsons trädgårdsbelysningssystem drivs med 12 volt och Garden24 från Markslöjd drivs med 24 volt vilket innebär att de dessvärre inte är kompatibla med varandra men båda systemen har ett komplett utbud av armaturer och lampor för att du ska hitta produkter som passar din utemiljös belysningsbehov.

Nedan visar vi några av våra bästa produkter för att belysa trädäck både från Garden24 Markslöjd och från Lightson.

Det absolut vanligaste är att belysa sitt trädäck med decklights. En decklight är en liten, infälld eller delvis infälld spotlight som avger ett dekorationsljus. Det finns decklights som avger ett direkt, uppåtlysande ljus och det finns decklights som avger ett indirekt och avbländat ljussken genom att inte sprida ljus direkt uppåt utan istället åt sidorna. Båda kan användas på ovansidan av trädäcket, på ramen runt och i trappsteg etc. Decklights med direkt uppåtljus bör med fördel placeras i utkanten av trädäcket, eller intill husväggen eller staketet. Dels för att du får en snygg ljuseffekt mot fasad/staket men också för att lampor med direkt uppåtljus kan uppfattas som bländande och bör därför placeras på ställe där du inte går direkt över de eller sitter och tittar rakt ner i de. 

Spectrum direkt uppåtljus

En liten och smidig decklight i LED med hög kvalitet från Lightson. Denna lilla spotlight för trädäck har en diameter på 40 mm (front) och placeras enkelt i hål med 35 mm diameter. Med sin höjd på endast 44 mm behöver du inte tänka på utrymme under trädäcket då den ofta är lika hög som trallen är tjock. Spectrum har en ljusstyrka på endast 20 lumen och levereras med två olika fronter så att du själv kan välja om du vill att ljuset ska spridas genom ett frostat glas eller ett klart glas. Med sin silvriga front blir den en snygg detalj i ditt trädäck och Spectrum är helt klart en storsäljare som funnits i vårt sortiment i många år och som håller riktigt bra kvalitet. 

klicka här för att komma direkt till Spectrum decklights

Garden24 Decklight direkt uppåtljus

Garden24 är ett belysningssystem från Markslöjd och har, precis som Lightson, en hel uppsjö av olika armaturer för olika syften med väldigt enkel inkoppling och installation. I detta system finns två decklights med direkt uppåtljus, en starkare på 3W och en svagare på 0,8W. Den svagare modellen har en ljusstyrka på 48 lumen, vilket är mer än dubbelt så mycket som Spectrum från Lightson, och kan tyckas vara ett för starkt ljussken för denna typ av direktljus. Skulle du tycka att detta är för starkt ljus så är fördelen med Garden24-systemet att du kan justera ljusstyrkan då det finns en dimmer som tillbehör till detta system. Denna armatur är svartlackerad vilket kan vara en fördel för dig som har ett mörkt däck och vill att armaturerna ska synas så lite som möjligt. Dock är denna armatur större med sin front på 60 mm och har ett infällnadsdjup på hela 10 cm.

klicka här för att komma direkt till Garden24 decklights

Zenit indirekt ljus

Med Zenit från Lightson får du ett behagligt, indirekt ljussken då den endast sprider ljus åt sidorna och inget ljus direkt uppåt. Det finns två modeller, Zenit som endast sprider ljus åt ett håll och Zenit Duo som sprider ljus åt två håll. Båda modeller skruvas fast direkt mot underlaget och du behöver endast göra ett litet hål för sladden. Trots att den ligger på trädäcket så är den väldigt platt och med sin mjuka form bygger den endast 13 mm vilket innebär att du i princip kan trampa rakt över den utan att ens märka det.

klicka här för att komma direkt till Zenit

Garden24 Decklights indirekt ljus

Även här erbjuder Markslöjd två modeller att välja mellan, båda lyser lika starkt (65 lumen) och förbrukar lika mycket energi (3W) men de är olika stora. Här kan du välja en mindre modell med en frontdiameter på 45 mm eller på 60 mm. En fråga om tycke och smak helt enkelt! Vill du ha en större armatur som syns mer och passar bra på ett stort trädäck eller en mindre och mer diskret armatur som smälter in och syns så lite som möjligt? Båda dessa har en ljusspridning på 360° och avger en riktigt snygg ljuseffekt. Dock att tänka på här är att dessa armaturer är 10 cm höga varav 9 cm ska fällas in vilket innebär att du måste ha det utrymmet under trädäcket för att få plats.

klicka här för att komma direkt till Garden24 decklights

Vilken decklight av de ovan ska du då välja till ditt tralldäck..? Förutom att du ska gå på tycke och smak när det kommer till utseendet på armaturerna så finns det lite som skiljer de två systemen åt. Belysningssystemet från Lightson går att bygga ut upp till 80 meter och Garden24 är utbyggbart upp till 50 meter. Hur många lampor du kan koppla på styrs av vilken storlek på transformator du väljer. Tänk på att inte överbelasta transformatorn utan att belasta den med max 80% av dess kapacitet för att få en riktigt lång livslängd.

Då båda systemen är lågvoltssystem behöver du inte gräva ner kablarna och lägga de i rör om du inte vill men det kan såklart underlätta för gräsklippning eller rensning av rabatter om du väljer att bygga ut systemet till resten av trädgården. Det räcker då med att göra ett spår i marken som är några centimeter djupt och täcka kablarna med jord eller gräs för att de ska ligga skyddade.

Lightson-systemet har en kabel ut från varje armatur som kopplas med snabbkoppling i en förgreningskabel medan varje armatur i Garden24 har två kablar, med snabbkoppling, som kopplas direkt ihop med nästa armatur eller i en förlängningskabel.

Båda systemen har ljussensor med timerfunktion som tillbehör vilket gör att systemet tänder och släcker sig själv - enkelt och bekvämt, men Garden24 har dessutom både rörelsesensor och dimmer som tillbehör vilket systemet från Lightson inte har. 

Kvalitet, livslängd och garantitid är lika hög på båda systemen.

Spana in båda systemen och se vilket som skulle passa ditt trädäck och din trädgård bäst, du hittar Lightsons belysningssystem här och Garden24 från Markslöjd här.

Har du ett räcke runt trädäcket och vill ha belysning i detta? Eller ska du bygga trädäcket i olika nivåer och vill belysa nivåskillnaden?

För ett jämt och fint ljusflöde med ett mjukt indirektljus rekommenderar vi att du placerar en LED-slinga på undersidan av räcket eller trappsteget. Detta innebär både enkel installation och ett snyggt resultat. Du kan välja om du vill fräsa spår att placera slingan i eller om du fäster de enkelt direkt på undersidan med clips eller profiler. Vi att ett stort utbud av både LED-strip och Neonslang i LED för utomhusbruk, som säljes på metervara och levereras komplett till dig med anslutningskabel.

klicka här för att komma till våra LED-slingor för utomhusbruk

Glöm inte bort att komplettera din trädäcksbelysning med härlig dekorationsbelysning för att höja mysfaktorn ytterligare! Vad sägs om en taklampa för utomhusbruk över matplatsen för sena middagar under ljumna sommarkvällar? Färgväxlande dekorationsklot för att höja feststämningen? Ljusslingor som hänger snyggt över loungegruppen skapar en inbjudande atmosfär och nu ser vi även att många av våra leverantörer satsar på golvlampor för utomhusbruk. Tänk på att denna typ av dekorationsbelysning inte bara gör det mysigt ute på trädäcket utan det även gör mycket för helheten när du är inomhus och tittar ut på ditt trädäck! Låt dig inspireras av ett urval av våra dekorationsbelysningar nedan.