BADRUMSBELYSNING IP-KLASS

NÄR DET ÄR DAGS ATT VÄLJA BELYSNING TILL DITT BADRUM FINNS DET ETT PAR SAKER DU MÅSTE TÄNKA PÅ. DET ABSOLUT VIKTIGASTE ÄR ATT VÄLJA EN BADRUMSLAMPA MED RÄTT IP-KLASS SÅ DEN ÄR GODKÄND FÖR VÅTRUM. 

Vad är då IP-klass? IP-klassning på en belysningsarmatur beskriver hur tät och tålig den är och IP-klassning består alltid av två siffror, exempelvis IP21. Första siffran, 2:an i detta fallet, beskriver hur tät armaturen är mot smuts och damm. Andra siffran, 1:an i exemplet ovan, anger hur pass vattentät armaturen är. Det är alltså andra siffran som anger hur pass vattentät lampan är oavsett vad första siffran visar. Med andra ord så är en lampa med klassning IP44 mer vattentålig än en med klassning IP51.  

Första siffran (dammskyddet) mäts på en sifferskala mellan 0 (oskyddat) till 6 (dammtätt). Andra siffran (vattenskydd) mäts mellan 0 (oskyddat) till 8 (vattentät nedsänkt i vatten). Läs varje siffras betydelse här. 

Badrumsbelysning för vägg och tak har oftast IP-klass från IP21 till IP44, beroende på vilken zon i badrummet lampan ska placeras i. Eftersom badrummet är ett våtutrymme förekommer både direkt vattenutsatthet men även fukt som påverkar elen i rummet. Därför är våtutrymmet indelat in i 3 zoner som vardera märks med respektive lägsta IP-klass som får lov att användas, se bild nedan.

IPzoner Badrum

I Zon 1 och 2 måste armaturerna vara fast installerade. Klasserna inom parentes får användas då armaturer av isolermaterial (t.ex.porslin) används och då ljuskällan helt är skyddad mot vattenstänk (t.ex. med kupa).

Det som kom till i de senaste Elinstallationsreglerna från 2009 var att zonerna numera begränsas på höjden till 2,25 m (eller duschhuvudets placering om den är högre) jämfört med tidigare när rummets takhöjd satte gränsen ovan. Detta innebär att du numera kan placera lägre IP-klasser ovanför 2,25m i zoner med högre klassificering.

T.ex. kan du numera använda IP20 i Zon X på belysning utförd i isolermaterial (ex.porslin) och som har en kupa som helt omsluter ljuskällan. Likaså kan du ha IP21-armaturer i tak ovan dusch – men det rekommenderas dock ändå allmänt att IPX4 (t.ex. IP44) används. För placering av belysning och elektriska apparater i zon 1 finns fler krav. Det som oftast är besvärligast är att materiel ”ska vara avsedd att monteras i zon 1 enligt tillverkarens anvisning”. Det är alltså viktigt att veta att det inte enbart räcker med IP44 alla gånger. Källa: Badrumsdrömmar.se

RÅDGÖR ALLTID MED DIN ELEKTRIKER OCH LÅT ALLTID ELINSTALLATIONER UTFÖRAS AV BEHÖRIG ELEKTRIKER! 

Infällda spotlights i badrum ger dig en riktigt bra allmänbelysning och lyser upp bra i ditt badrum! Vi har ett stort utbud av spotlights som är väl anpassade för montering i badrum, dels från vårt egna varumärke TeraLite men även från Rendl Light Studio, BellaLite och Malmbergs. Som komplement till dina infällda spotlights kan du sen välja valfri vägglampa eller spegelbelysning för badrum. För att få tillräckligt med ljusstyrka i ditt badrum, med infällda spotlights, rekommenderar vi dig att du gör en ljusberäkning, detta kan du enkelt göra själv eller få hjälp med av vår kundtjänst. Vill du prova själv så följer här en enkel instruktion om hur du gör:

I ett badrum bör du ha ett bra allmänljus och vi rekommenderar 400-500lux i kök eller badrum (välj det starkare om du har dimmer så kan du enkelt justera ljusstyrkan efter eget önskemål)

Om större ytor i rummet inte ska belysas, eller möbleras så det inte behöver belysas, drar man ifrån den ytan.

Multiplicera luxtalet du vill ha med storleken på rummet i m2.

Tex. 500lux*18m2=9000Lumen (om man vill uppnå 500lux i ett rum på 18m2 behöver man tillräckligt många lampor för att uppnå 9000Lumen) 

Dela lumentalet med avgivet lumental från lampan.

  • Exempel 1: 9000Lumen/Spotlight 3w 270Lumen= 33st 3w Spotlights på 18m2 ger 500lux

  • Exempel 2: 5600Lumen/Spotlight 5w 350Lumen= 26st 5w Spotlights på 18m2 ger 500lux

  • Exempel 3: 5600Lumen/Spotlight 10w 700Lumen= 13st 10w Spotlights på 18m2 ger 500lux